Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2013 01:33 - Легенди за вампири
Автор: boboncheto0o77 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2388 Коментари: 1 Гласове:
1



image
 Легендите за вампири присъстват във фолклора на много краища по света. Тези легенди датират още от времето на древните шумери и продължават да
присъстват и до днес под формата на филми, игри и книги. Най-известните версии на тези легенди са на славянската и румънската култура. И двете разказват за няколко причини човек да се превърне във вампир – неестествена смърт, зачеване по време на особени дни и рождени дефекти. Именно от румънските легенди идва вярването, че ухапването от вампир означава, че ухапаният ще се превърне в кръвопиец след своята смърт. Славянските и румънските митове са в основата на повечето истории и вярвания за вампири. Митичните легенди визират представата за мъртъвци с нечисти души, които се превръщат в демонични създания, заради нарушение на социалните норми приживе, нарушаване на правото и забраните в погребалните ритуали. Всякакви грешници или невинни хора, към които е извършен грях са потенциални вампири, които след като умрат, ако не бъдат взети подходящи охранителни мерки ще претърпят демоничната метаморфоза. Започвайки от родените на църковни празници и заченатите по време на пост, родените с физически или ментален дефект, разбойници, убийци, прокълнати и всички онези, които по някакъв начин са отхвърлени от общестото са били потенциални вампири. Това е причината и след като умрат да не бъдат приети от семейството на предците-закрилници и да останат завинаги самотни демони, затворени в тъмната част на света. Едно от най-възможните обяснения за митовете за вампирите е болест, която е наречена порфирия, често срещана в Трансилвания. Порфирията е болест на кръвта, при която се загубва жизнено важна функция на кръвните клетки. Резултатът е бързо повреждане на тъканите, изключителна бледност на болния и уголемяване на зъбите, заради заболяване на венците. Болестта се утежнява от излагане на слънце, заради което болните започват да го избягват. Възможни са и неврологични увреждания, водещи до лудост. Заболяването обяснява и пиенето на кръв, тъй като болните са пиели животинска кръв като лек срещу анемията, която се получавала следствие на болестта. Друго обяснение за легендите за вампири е бясът, който води до свръхчувствителност, странни часове за сън и увеличена сексуалност. Болните от бяс имали неконтролируемо желание да хапят околните. Тези две болести могат да обяснят легендите за вампири, но не защо са толкова разпространени и до наши дни.


Тагове:   легенда,   вампир,   мит,   вампири,   случаи,


Гласувай:
1


Вълнообразно


1. terca - Ха ха ха...
18.04.2013 05:23
Разкрит съм!
Сега вече остава следващият път когато те събуди "Добро утро, Варна а аааааааааа!" да грабваш гердан чесън и лък със сребърни стрели!

И... до звъннеш на Блейд разбира се!

Добро утро, Бонбона!
/"Почерпи се една бонбона" например.../
/Тя! да ми подари тоя мелодия за слуха - не бях чувал преди някой друг да казва така на бонбон.../
/но нали затова сте тъй готини във Варна!/

Лек и успешен ден от мен!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boboncheto0o77
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 361940
Постинги: 129
Коментари: 139
Гласове: 45
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол